William Micklem: I form til at arbejde – Så meget mere end galoptræning

Fredag 21. april 2017 kl. 11:10

William Micklem: I form til at arbejde – Så meget mere end galoptræning
Foto Morten Fiil


Evenitng Nation bringer i disse dage en serie med William Micklem hvor han beskriver hvordan man holder hesten i form og glad for at arbejde. Han skriver jævnligt på Eventing Nation. Vi har på militaryhesten.dk fået lov at bringe serien om fitness for hesten.

Vi lever i en tid hvor hesteverdenen i stigende grad domineres af ridning på baner. Ridning på vej og i skov, både på kortere og længere ture, trues af urbaniseringen og af en træningskultur hvor hesten behandles som et menneske i et fitnesscenter. Dette resulterer i at mange træningsprogrammer for militaryheste mangler vitale elementer.
Jeg har ti punkter som hjælper mine elever til at holde deres heste i form. I form til terrænet.

1. Gør mere end nok.

I min serie om sikkerhed fortalte jeg at terrænspringning er meget forskelligt fra galopløb, grundlæggende fordi ingen militaryhest skal arbejdes til sit max.

Det betyder tre ting: Det skal have nok galop til at de ikke rammer deres maksimalhastighed, nok kapacitet så springene aldrig er store for dem at springe, og til forskel fra en løbshest må de aldrig være trætte når de når mål.
Så lad os forhindre vores heste i at blive trætte og få dem i form til deres job… plus lidt mere.

Der er en tendens til at gøre en meget menneskelig ting når vi taler om hestefitness, kun akkurat nok til at de er i form til terrænet, men ikke mere.
Desværre forøger dette risikoen for en skade, det kræver en længere restitutionsperiode og værre endnu så forøger det risikoen for fald og styrt hvis bare det mindste går galt eller forholdene ændrer sig bare en smule. Dermed risikerer man at hesten løber tør for strøm før den når mållinjen. Målet skal derfor være at hesten er i form til at løbe en terrænbane der er 20% længere end hvad der forlanges på det givne niveau.

2. Mental styrke går hånd i hånd med fysisk styrke

Din hest er ikke en maskine så mentaltræning er nødt til at gå hånd i hånd med fysisk træning. Hvis hesten ikke responderer godt på arbejdet, måske bliver den sløv eller stresset, måske går den fra foderet eller viser generelle tegn på at være depressiv, så bliver du nødt til at ændre dens træningsprogram. Uanset at dette betyder at du ikke kommer af sted til de stævner du havde planlagt.

Alle ryttere skal forstå at hesten, har ikke nogen drømme om Olympiader! Som ryttere bliver vi inspirerede af muligheder og mål, farvekodede træningsskemaer og drømmen om medaljer. For hesten er det helt ligegyldigt!

Næsten alt det vi gør, virker for hesten helt meningsløst, medmindre de gør det fordi de kan lide arbejdet og forholdet til deres rytter. Desværre bliver dette ofte glemt, især af ryttere der er meget disciplinerede og hårdtarbejdende, de har tendens til at holde træningsplanen uanset hvad.

Heste er generelt et meget samarbejdsvilligt dyr, de kan lære at holde af næsten enhver disciplin vi som ryttere udsætter dem for. De vil være udholdende og affinde sig med hårdt arbejde hvis rytteren har sat nok ind på kontoen når det kommer til venskab og tillid. Får man som rytter ikke sat nok ind kan man knække en hest ved at tvinge den til at arbejde trods den ikke magter det. En knækket hest er yderst vanskelig at få tilbage på et spor hvor den elsker sit arbejde og vil gøre ekstra for sin rytter.

Derfor bliver vi nødt til at træne humant og med stor variation, samt være villige til at ændre hele programmet hvis ikke hesten trives. Ironisk nok er en af de discipliner der kritiseres mest, jagtridning, en af de discipliner som hestene nyder mest. Det er ikke overraskende når man tænker på at heste fra naturens side er lavet til at løbe sammen med sin flok, der er en vigtig lektie at lære her.

At behandle hesten mere naturligt er ofte vejen til en mentalt sundere og mere stabil hest. Det betyder ofte mere kontakt med andre heste, mere lavkalorie stråfoder, mere ridning i naturen og mere foldtid med andre heste… og under ridning mere opmærksomhed på hvordan hesten naturligt ville bevæge sig og mindre fokus på at klæde dem moderigtigt ud.

3. Hver enkelt hest er sin egen

Dette punkt hænger meget nøje sammen med det foregående omkring mental styrke og ikke at behandle din hest som en maskine. Alle 15 punkter hænger faktisk sammen fordi den eneste måde vi kan få mest muligt ud af vores træning er at have et holistisk syn på vores træning, fodring og generelle management af hesten.

Det sværeste i moderne ridning er at udvikle gode stald management vaner. Disse vaner var en-gang en del af livet for de fleste ryttere fra de var helt små. Ofte er det ikke længere rytteren selv der tager sig af at lukke hesten på fold, fodre, muge eller planlægge hvem den bor ved siden af. Dette er et klart problem i forhold til at have succes i træning og ridning.

Trænere siger ofte om en ny hest i stalden ”Den er blevet puttet ind i vores system”. Med dette antyder de at den bliver behandlet ens med alle de andre. I stedet burde hver eneste hest have sit eget individuelle program hvor hver enkelt hests behov blev taget i betragtning. For eksempel er nogle heste meget lette at få i form og kræver meget lidt galoparbejde, hvor andre skal bruge to til tre gange længere tid.

Heste er mere som børn end som voksne og hver vil have sine egne meninger om tingene. For eksempel kan små ændringer i valg af boks og naboer, fodringsrutiner, foldtid og venner, udstyr og ridestil gøre en kæmpe forskel. Vi er nødt til at være meget observante og undersøge hver enkelt hests individuelle behov. Vi bliver nødt til at studere hvordan hesten reagerer på ændrin-ger over en længere periode … en længere periode er mere end en ridetur på banen i en time om dagen.

Udstyr der passer

Bid, trenser og sadler, der passer hver enkelt hest, er naturligvis nødvendigt, men succesen for micklemtrensen viser at der før i tiden var tusinder af heste der ikke følte sig tilpas i det udstyr de gik med. Dette gælder også for sadler der ligger for tæt på manken eller er for smalle.

Moderne sadler bliver lagt længere tilbage hvilket giver ubehag for mange heste. Dyrlæge og træner Dr Gerd Heuschmann udtalte tidligere i år:

”…Jeg vil tydeliggøre hvor lille et område vi har at lægge sadlen på. Normalt sidder vi på den lange muskel oven på ribbenene. Ribbenene sidder fast på rygraden, så de er fleksible og bevæ-ger sig. Lægger man sadlen for langt tilbage, så sidder du direkte på rygraden.”

”Nogle dressurstalde lægger sadlen længere tilbage og bruger en stopgjord til at holde den der. De trykker musklerne mellem sadlen og rygraden og fikserer ryggen. Hesten trykker sig væk fra sadlen og huler lænden”

”Hvis du vil have en afslappet ryg og eftergivende hest, så bliver du nødt til at være sikker på at du ikke sidder på ikke understøttet rygrad. Føl dig frem. Find det sidste ribben, det er det sted længst bagud din sadel må ligge.”

Normalværdier for heste

Hviletemperatur 38 C
Maksimaltemperatur under arbejde 40 C
Hvilepuls 36-40 slag/min
Puls for at få effekt af træning 60-120 slag/min
Åndedrætsfrekvens i hvile 8-16 udåndinger/min
Under træning bør man holde åndedrætsfrekvensen under 100 udåndinger/minoriginalartikel kan læses på Eventing Nation
LB
© Copyright 2018 Militaryhesten.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.